top of page

Jouw Ademhaling
Met onze eerste ademhaling als pasgeboren baby ‘landen’ we hier op aarde. Het is de verbinding die gemaakt wordt met onze planeet de Aarde. Als de baby ademt, wordt er gezegd: het leeft!Als we de aarde verlaten, doen we dit met onze laatste ademhaling.

Jaren geleden had ik regelmatig last van paniekaanvallen en wonderbaarlijk genoeg ontdekte ik tijdens een duiksessie hoe krachtig de beheersing van je ademhaling kan zijn: Als je diep en rustig ademhaalt tijdens het duiken dan blijf je laag en op één lijn bij de bodem. Doe je dit niet, dan wordt het veel lastiger om geleidelijk en beheerst door het onderwaterlandschap te glijden. Dit komt doordat je steeds iets teveel lucht binnenhoudt en je lichaam eigenlijk een ballonnetje wordt. Je ‘veert’ dan op en neer, of in het ergste geval schiet je naar boven, wat zelfs erg gevaarlijk is. Doordat ik tijdens het behalen van mijn duikbrevet leerde om controle te krijgen over mijn ademhaling en ik deze ademhalingstechniek ging beheersen, werd ook mijn zelfvertrouwen aanzienlijk groter. Ik merkte dat ik me heel rustig en fijn voelde na een duiksessie. Ik heb na het behalen van mijn duikbrevet nooit last meer gehad van paniekaanvallen, omdat ik van nature veel rustiger ging ademhalen. Ik was mijzelf bewust geworden van de kracht van ademhalen.

Ademhaling en emotie

Ademen is essentieel voor iedereen en toch besteden we er vaak weinig aandacht aan. Emoties als angst hebben een enorme invloed op onze ademhaling, maar een verkeerde ademhaling kan ook deze emoties opwekken. En uiteraard veroorzaakt STRESS een te hoge ademhaling, waardoor je je nog meer opgejaagd voelt. Wanneer dit jouw (onbewuste) manier van ademhalen wordt, kan dit veel klachten veroorzaken zoals: hyperventilatie, hoofdpijn, darmklachten en zelfs hartritme stoornissen.

Tijdens een ademhalingsoefening in een yogales hoor ik heel vaak dat mijn leerlingen nu eindelijk begrijpen dat ze zich helemaal niet bewust waren van het belang van een goede ademhaling. Ze vertellen dan dat ze voor het eerst in hun leven voelen dat ze eigenlijk altijd heel snel ademen. En dat ze zelfs hun adem inhouden als ze stress of druk ervaren.

Angst, zorgen en stress zorgen ervoor dat je je ademhaling (onbewust) verkort en blokkeert. Dit heeft een verkrampende uitwerking op je lichaam. Jouw natuurlijke levensenergie stroomt hierdoor niet goed, zodat je nog meer spanning en stress ervaart.

Wat gebeurt er nu eigenlijk in je lichaam tijdens het ademhalen?

Je hebt een prachtige ‘tool’ in je lichaam om te ademen: het ademhalingssysteem. Dit bestaat uit je longen, neus, mondholte, de luchtpijp, luchtpijpvertakkingen en de longblaasjes. Dit is een prachtig systeem dat ervoor zorgt dat de lucht die je inademt zoveel mogelijk wordt gezuiverd.Het fysieke doel van je ademhaling is dat er zuurstof in je lichaam komt. Deze zuurstof wordt vanuit de longen opgenomen in je bloed en gaat je hele lichaam door, zodat elke cel voorzien wordt van zuurstof en deze kan omzetten in energie. De CO2 die je uitademt is het eindproduct van een volledige verbranding van onder andere suikers, eiwitten en vetten.

Door een diepere ademhaling zorg je er niet alleen voor dat jouw lichaam de zuurstof krijgt die het nodig heeft voor groei en ontwikkeling en algehele gezondheid en vitaliteit, je beïnvloedt ook het ritme ermee. Een rustige ademhaling zorgt voor rust in je hoofd. Het zorgt ervoor dat je je minder opgejaagd voelt en dat je veel beter bij jezelf kunt blijven.Je begrijpt nu misschien door deze uitleg dateen goede ademhaling essentieel is. Door middel van je ademhaling verbind je je met je lichaam en jezelf en van hieruit is veel makkelijker om je met de ander en de wereld om je heen te verbinden.

Uitwerking van een goede ademhaling

De werking van een goede ademhaling is oneindig en een rustige ademhaling zorgt onder andere voor:

  • – ontspanning

  • – goede doorbloeding

  • – goede afvoer afvalstoffen

  • – goed functioneren van je spieren(voorkomen van verzuring)

  • – goede concentratie

  • – goede nachtrust

  • – algeheel gevoel van welzijn

  • – verbonden voelen

  • – contact met jezelf

Zuurstof in de lucht

De zomermaanden die voor ons liggen zijn prachtige maanden om hier aandacht aan te besteden, de bomen die in volle bloei zijn en ons van de zuurstof voorzien die we zo hard nodig hebben. Loop eens door een bos of park en adem heel bewust de lucht in waarbij je ook heel bewust de verbinding maakt met de prachtige bomen om je heen. Ze geven jou namelijk wat je nodig hebt: zuurstof! ELKE DAG 10 minuten heel bewust ademhalen, je aandacht hierop vestigen, kan je al heel veel rust geven. Ook zal je merken dat als je ‘bewust ademhaalt ’je veel rustiger wordt. Je gaat automatisch vanuit je hoofd naar je lichaam.

Probeer deze oefening zelf

Sluit eerst even je ogen en vestig je aandacht op je ademhaling. Plaats je handen op je buik. Observeer je ademhaling rustig, en maak er verbinding mee. Kun je bijvoorbeeld merken hoe je ademhaling is vandaag, en op dit moment? Neem hier ook even de tijd voor.Adem dan langzaam in door de neus en laat de adem helemaal doorstromen naar je buik. Ook de uitademing gebeurt bewust, je laat eigenlijk langzamerhand je adem weer los. Ik vergelijk het altijd met een ballon die je langzaam leeg laat lopen. Herhaal deze bewuste ademhaling 10-15 keer. Open dan langzaam je ogen.

Laat het leven stromen

Ga de komende maanden lekker veel naar buiten, adem de zuurstofrijke lucht bewust in en wees dankbaar voor dit prachtige geschenk. Neem ook eens de tijd om op een strand te zitten en stel je dan voor hoe deze gezonde en rijke lucht jou de voeding geeft die je lichaam en geest nodig hebben. Jouw ademhaling verdient jouw aandacht.Neem de TIJD om te ADEMEN en laat het LEVEN stromen.

Comentários


bottom of page