top of page

De boom, een dierbare vriend.

“Sadness gives depth. Happiness gives height. Sadness gives roots. Happiness gives branches. Happiness is like a tree going into the sky, and sadness is like the roots going down into the womb of the earth. Both are needed, and the higher a tree goes, the deeper it goes, simultaneously. The bigger the tree, the bigger will be its roots. In fact, it is always in proportion. That's its balance.”


Tijdens het schrijven van deze mindful blog kijk ik uit over de 100 jaar oude bloeiende kastanje boom. Wat een prachtig gezicht en wat een kracht straalt de boom uit. De trotse witte kaarsen, de verse groenen bladeren, de energie en de schoonheid. Het raakt me diep, telkens weer. Het is ook deze boom die mij aan herinnerd om ‘ los te laten ‘ in de herfst, om plaats te maken voor het nieuwe. Elk jaar weer. In de winter toont de boom de naaktheid, het blootleggen, zoals dat ook bij jou kan gebeuren, je diepste emoties en gevoelens worden sterker voelbaar, zonder de afleiding van de zorgeloze vibe van de zomer. De boom, die zo gewoon lijkt maar een diep bewustzijn in zich heeft. En de intelligentie van het Universum weerspiegeld, als je de tijd neemt om te kijken, te voelen en te observeren.


Voor mij is dit het prachtigste symbool van het leven zelf, van wie wij zijn, hier op Aarde- verbonden met de natuur. Want wij zijn de natuur. We zijn één geheel en altijd in verbinding. We zouden hier niet kunnen bestaan zonder de bomen. De bomen doen zoveel voor ons. Ze geven ons zuurstof, maar net zo belangrijk: ze nemen ook alle afvalstoffen , oftewel co2 op en veranderen dit in onze levensenergie : o2. Tovenaars zijn het, magicans. Zeg ik altijd . Maar wij ook: wij doen hetzelfde , maar dan op een ander level: we kunnen moeilijkheden in het leven omtoveren tot kracht en verdieping. Wij moeten ook ‘wortelen’ om verder te groeien. We planten zaadjes van dromen en verlangens en laten dit groeien en bloeien tot de prachtigste ‘bomen’. We zijn de zaden die zijn uitgegroeid tot wezens van licht en liefde. De boom is de belichaming van ‘liefde’. Wil je weten wat liefde is: bestudeer dan een boom.


Vrksasana

De boom is in een yoga practise een bekende pose, ook wel bekend als de Vrksasana

Yoga is de oudste bewegingsleer en is ruim 2000 jaar geleden ontstaan in India. De eerste yogi's hadden een diepe wens om meer één te worden met de natuur. Zij zagen zichzelf als onderdeel van dezelfde wereld als de planten , dieren en de natuur. Ze mediteerden in de natuur en wisselden deze meditaties af met observatie van dieren. Ze observeerden en kwamen tot de conclusie dat de verschillende houdingen ook een functie hadden tot het optimaliseren van een situatie of doel. En alle dieren doen hele simpele rek- en strek oefeningen als ze wakker worden bijvoorbeeld. De yogi's wilden leren of die houdingen ook goed waren voor hun eigen lichaam en concludeerden dat ze zich sterker, fitter en flexibeler gingen voelen. Er zijn verhalen bekend van yogi’s die jaren in de Vrkrasana - boom houding - bleven staan om één te worden met de bomen om hen heen.  


Prana

De basis van yoga gaat over Prana - levensenergie - en door je adem bewust te gebruiken wek je deze energie op. Deze bewuste oefeningen worden pranayama’s genoemd en vormen de basis in je yoga practise. Wie de film Avatar heeft gezien herinnerd zich vast nog wel dat deze wezens zich voeden met energie van de ‘ levensboom ‘ . Een prachtige vibrerende boom, waarmee via de haren contact wordt gemaakt. Feitelijk is dit geen fictie want wij doen  de hele dag en nacht niets anders dan dat. Wij maken gemiddeld  ca. 8000 tot 24.000 keer per dag contact met de bomen door onze in - en uitademingen. En hiermee is de connectie met de bomen en planten gemaakt.Maar bomen communiceren ook onderling met elkaar, dit wordt ook wel het Wood Wide Web genoemd. Ja het is zeker zo dat de meningen over deze theorie uiteenlopen maar persoonlijk geloof ik dat het waar is, omdat ik ook de energie van een boom kan waarnemen en voelen. De Wide Wood Web is gebaseerd op een onderzoek en waarneming van Peter Wohlleben, die van oorsprong houtvester was in Duitsland. Hij kreeg genoeg van het hout hakken en begon de bomen te observeren. Hij ontdekte allerlei wonderen die hij niet kon verklaren en ontdekte dat bomen onderling met elkaar communiceren en ook elkaar ondersteunen en helpen als er een boom ziek is. De communicatie kan via de wortels gaan , maar ook via schimmels die in symbiose met deze bomen leven. Vergelijk met ons ‘ internet ‘.

Het vermoeden is er dat het Wood Wide Web een wereldwijd systeem. Er lopen momenteel nog vele onderzoeken en vermoedelijk zal er nog veel meer hierover naar buiten gebracht worden.


Persoonlijk merk ik dat ik heel erg rustig wordt als ik omgeven ben door veel bomen en ik vind het magisch hoe uit een kastanje zo’n prachtige grote boom kan groeien. De boom is voor mij het symbool van de magie die leven heet. En laat ons zoveel lagen zien. Als mens gaan we ook door persoonlijke seizoenen heen en er is altijd weer een terugkerende cyclus van:

  • loslaten,

  • verstilling

  • groei

  • bloei.


De boom, die steeds maar weer geduldig al onze laatste afvalstoffen ( co2 ) tot zich neemt en met hetzelfde geduld er zuurstof van maakt.


De boom die het thuis is van de vele vogels die er in leven die er miljarden kraambedden over gehele wereld in bouwen, elk jaar weer. Het leven dat leeft en voortleeft en tot leven wordt gebracht. Oftewel: overvloed.


Forest of Ancients

De boom die ooit dat kleine zaadje was, net als wij. En uitgroeid tot een wezen met zoveel mogelijkheden en kracht. De weg van de wortels in de diepte van de Aarde en vanuit daar mee bewegen met het licht. De op één na oudste boom ter wereld is ca. 4.845 jaar oud. En draagt de naam Methusela. Maar Methusela heeft nog een oudere broer die 5.062 jaar oud is. Ze behoren  tot

pinus longaeva of in de volksmond Great Basin Bristlecone Pine en zijn te vinden in the ‘Forest of Ancients ‘ samen met nog vele andere soortgenoten van duizenden jaar oud.

De ‘ Forest of Ancients ‘ bevind zich in de White Mountains in Californië.


Tot slot nog iets over de prachtige quote van Osho:“Sadness gives depth. Happiness gives height. Sadness gives roots. Happiness gives branches. Happiness is like a tree going into the sky, and sadness is like the roots going down into the womb of the earth. Both are needed, and the higher a tree goes, the deeper it goes, simultaneously. The bigger the tree, the bigger will be its roots. In fact, it is always in proportion. That's its balance.”


Deze quote is mijn leidraad en houvast in moeilijke tijden. In tijden waarin ik veel verdriet gekend heb, wegens verlies van dierbaren en diepe teleurstellingen in het leven. Oude wonden die open gingen totdat ze mochten worden geheeld.

De boom, voor mij het symbool van de magie die wij zijn, allemaal. De boom die ons voedt en ons aan herinnerd dat we uniek zijn en een magisch onderdeel van een nog magischer Universum.


Namaste,

Aliye

Comments


bottom of page