top of page

Yoga & Natuur
De ideale plek om je yoga practise te beoefenen is voor velen in de natuur. Maar ook alleen al lekker op het gras zitten, je ogen te sluiten en te luisteren naar de geluiden van de vogels, het ruisen van de de wind of het voortkabbelen van water, kunnen je al het heerlijke gevoel van " connected" geven.

Uit vele wetenschappelijke onderzoeken blijkt ook dat de mensen in bijvoorbeeld Friesland, Groningen & Drenthe veel gezonder zijn, dan hier in het Westen, de Randstad.

Me als grote oorzaak de stressfactoren, zoals files, drukte, tijd te kort door langere wachtrijen, lawaai etc. En ook de ruimte en veel meer omringd zijn door natuur.

Zelf ben ik op het platteland opgegroeid en oh wat een voorspoed om als kind de tuin in te kunnen lopen of achter op het land te kunnen spelen zonder gestoord te worden. Ik speelde ook met de natuur: bouwde hutten, sprong over sloten of lag in het gras naar de wolken te kijken.

in de natuur worden ook je geur sensoren geopend en wat is het heerlijk om de geur van gras, herfstbladeren of bloemen te ruiken.

Je hoeft geen lange yoga sessie te doen om tot rust te komen in de natuur, want een wandeling in het bos of aan zee geeft je ook een onmiddellijk gevoel van rust en welbehagen.

En tja, als je je dan in een drukke en grote stad woont, kun je je wel eens verloren voelen en snakken naar wat natuur om je heen. Mocht je dan geen tuin tot je beschikking hebben dan helpen deze tips je misschien wel:

- koop een bos bloemen , waarbij je zorgvuldig tak voor tak kunt uitzoeken en maak er wat moois van. Kies de bloemen en takken op gevoel en kleur. heerlijk als je thuiskomt en het staat op je tafel

- eet groente van " het seizoen " uit een biologische winkel, nu kun je bijvoorbeeld lekker pompoen en kastanjes eten. En snij de groeten ook zelf, de geur is dan veel sterker aanwezig.

- geef meer geld uit aan " smaak". dus als je een kaasje eet, haal dan de echte, waarbij je bijvoorbeeld echt even op het Franse platteland bent bijvoorbeeld. Idem met een glas wijn, gun jezelf kwaliteit en geniet van de intense beleving. Maak hier ook bijvoorbeeld een ritueel van, ga er even voor zitten, fijne muziek erbij etc.

- let op straat eens niet op bijvoorbeeld gebouwen en mensen, maar concentreer je eens wat meer op de stukjes natuur die er wel zijn, je zult verbaasd zijn wat er allemaal is.

- plan minimaal eens per week een nature - moment in. Ga naar een park, het strand of het bos.

- denk eens aan een volkstuin, dan heb je je eigen natuur plekje in de stad.

- tegenwoordig heb je zulke leuke lunchplekjes, waar ze e er alles aan doen om wat natuur naar je toe te brengen, kies deze als je wat afspreekt of ergens moet werken/ontmoeten.

- zet ook bloemen en planten bij de ingang van je voordeur als het kan, het geeft een heerlijk gevoel om thuis te komen met wat groen om je heen, en de straat wordt er ook leuker van.

- er is prachtige muziek met nature geluiden, zet dit op, maak een kop thee en kruip lekker op de bank, ogen dicht en je je bent " even weg.".

- kijk wat vaker natuurfilms, met mooie beelden, ook daar wordt je heerlijk relaxed van.

In mijn yoga lessen maak ik altijd gebruik van natuur elementen, door middel van bijvoorbeeld natuurgeluiden in muziek, zachte wierook, uitsluitend met natuurlijke stoffen gemaakt, en leg ik de nadruk op de ontspanning en rust.

Mocht je even weg willen, en de " echte " natuur in willen, dan kun je nog mee met de Yoga Relax Week Andalusië in oktober. ( nog een beperkt aantal plaatsen !) www.soulware.nl

bottom of page