top of page
EAT
MOVE
SLEEP

Eat , Move & Sleep

Vandaag alweer dag 6 van de BodyReset 2023. Zoals beloofd gisteren..het wordt een pittige dag..;)
Er kan heel , heel veel verteld worden over je lichaam. De basis is: eten, bewegen en slapen!
Eat, Move & Sleep, geïnspireerd door de film: eat, Pray & Love.
Eat , Move & Sleep is trouwens een mooi thema voor mijn nieuwe Magic Retreat..( daarover later deze Journey nog wat leuke info! ) Vandaag zijn de voice berichten in 3 delen. En ik begin met Eat:

Eat

Over voeding kun je tegenwoordig zoveel informatie vinden en soms zul je denken: wat is eigenlijk nog goed voor me?
De gouden regel 1:
Wat direct uit of van de AARDE komt, zonder dat het bewerkt wordt is het beste: groente, fruit, noten , zaden etc.
Gouden regel 2: Hoe VOEL jij je na het eten van jouw maaltijd? Voedsel is bedoeld om energie van te krijgen en niet om laveloos en uitgeput op de bank te liggen.
Gouden regel 3: eet niet meer dan 70% van de inhoud van je maag oftewel prop je niet vol.

Verder vindt je in de handleiding die ik als voorbereiding heb gestuurd heel veel andere bruikbare informatie. Voor de duidelijkheid: dit is hoe IK omga met voeding en ik ben geïnspireerd door de yogaleer en andere stromingen zoals de Chinese Voedingsleer en de Ayurvedische levenswijze. Ik zeg niet dat dit de waarheid is. Wel merk ik persoonlijk dat dit het beste is voor mijn fysieke gestel.

Verslaving
Het kan zijn dat je ergens verslaafd aan bent, zoals roken of suiker. En beide is echt niet goed voor je. Ik heb simpelweg niet de tijd en ruimte om hier heel diep op in te gaan, maar er zijn tal van goede boeken en methodes ontwikkeld om je hier bij te helpen.

Wat ik wel graag wil delen is dit:
Gebruik je verslaving niet als excuus! Ik hoor best wel vaak: ja maar ik ben er gewoon aan verslaafd. Op zich zit hier ook iets heel positiefs aan, want je erkent hiermee hoe krachtig jouw lichaam is, namelijk het bepaald dus jouw leven?
Even nog de vergelijking met de auto, die rode lichtjes heeft als iets niet werkt: Zeg jij dan: ‘ tja..ik kan er niets aan doen, ik ga gewoon rijden en mijn auto leid een eigen leven..Nee toch? Je gaat toch het probleem verhelpen, brengt je auto naar een garage etc.
Als je verslaafd bent aan roken of suiker ( en ik heb het even niet over de hele ernstige verslavingen zoals alcoholisme, drugsverslaafd et. ) dan zeg je eigenlijk hetzelfde als hierboven. Je geeft je eigen POWER volledig uit handen! En je lichaam zegt: ok, prima..als jij dat wilt..

Ik kom weer terug bij een eerdere opmerking: Ben jij de hoofdbestuurder van je leven? Of ben jij de bijrijder, zit je achterin en laat je het allemaal maar gebeuren?

Als je een fit, sterk en gezond lichaam wilt zul je NU de eerste stap moeten zetten! Namelijk: de beslissing nemen om het heft in handen te nemen. Zelf de hoofdbestuurder te worden. En ophouden te geloven in elk excuus en smoes. Lach erom en doe het niet meer..;)

Alhoewel ik absoluut geen afvaldeskundige ben of id kan ik hierover ook heel helder zijn: Eet minder, beweeg meer en let op wat je eet. Simpel. Ik geloof ook niet in dieëten. Verander je levenswijzen en levensstijl. Je patroon en geef je lichaam positieve en waardevolle aandacht.

Om een patroon te doorbreken heb je simpelweg tijd nodig en soms is begeleiding ook fijn. Mensen denken vaak dat het bij mij makkelijk en vanzelf gaat..nee hoor, ik zou als ik alles lekker laat gaan en mij volledig overgeef aan wat ik lekker vind, zomaar 10 kilo erbij kunnen krijgen. MAAR:  ik voel me daar niet fijn bij, en merk dat ook in mijn dagelijkse leven, alles wordt zwaarder en lastiger. Travel Light..zeggen de yogi’s, dat wil zeggen op alle fronten zo weinig mogelijk bagage. Wanner ik yoga beoefen voel ik een Joy en dat komt omdat ik merk dat mijn lichaam in balans is. Dat geeft mij een heerlijk veilig en vertrouwd gevoel.

Wanneer je het lastig vind om een patroon met betrekking op je levenswijze en/of voeding te doorbreken begin dam met het erkennen ervan. Ok.je vind het lastig en dat is helemaal niet erg. Je kunt er gelukkig wat aan doen, alleen of met hulp.

Mindful Eten

Wanneer je dan lekker hebt gekookt voor jezelf PROEF dan ook wat je eet. Hmm zo smaakt witlof..hmm heerlijk dit ontbijt etc. En wil je wat dieper hier op ingaan: bedank de Aarde ook voor deze maaltijd.

Ik hoop dat je vanaf NU gestimuleerd bent om mindfull met je voeding om te gaan ( misschien ben je hier al lekker mee bezig en dat is fantastisch). En geef je zelf de tijd, maar begin wel. En vindt je het lastig om het in 1 keer te veranderen? Geen probleem, doe het dan om de dag. Of door de week en in het weekend mag je de teugels wat laten vieren…Have fun!

Move

Jouw lichaam wil BEWEGEN, daar is het ook voor gemaakt. Je spieren, je gewrichten etc. lopen, fietsen, zwemmen, dansen, yoga etc…allemaal heerlijk voor je lichaam.

Yoga is trouwens echt al een eeuwenoude vorm van bewegen en werd ook bijvoorbeeld door de Oud Egyptenaren gedaan. Yoga is ook een hele logische vorm van bewegen voor je lichaam. De houdingen ( asana’s ) zijn er op gericht om jouw lichaam in de optimale conditie te brengen . En wat dieper: Om je lichaam in de optimale staat van zijn te brengen om je meditatie zo diep mogelijk te kunnen doen. De houdingen zijn gericht om je meridianen zo optimaal mogelijk te stimuleren en ervoor te zorgen dat jouw Chi - Life Energy door je lichaam FLOWT.

Er zijn tal van verschillende stijlen en probeer er eens een aantal uit zou ik zo zeggen. Mijn achtergrond is Ashtanga, Hatha en Vinyasa. Maar ik kan ook genieten van een heerlijke Yin Yoga sessie en geef deze houdingen ook in mijn sessies. Yoga is een reis door je lichaam en er valt nog heel veel te ontdekken. Je ben took nooit uitgeleerd.

Naast een yoga practise zijn er natuurlijk nog zoveel andere fijne manieren om te bewegen. Doe vooral wat je leuk vindt. En beweeg minimaal per dag een uur. Pak de fiets ipv de auto, wandel eens naar je werk en maak echt tijd vrij om te bewegen. Of combineer het: Fietsen ipv de auto.

Je lichaam is simpelweg gemaakt om te bewegen en veel stilzitten veroorzaakt op allerlei gebieden verstopping. Verstopping van energie wat zich weer uit in allerlei klachten zoals: stijve schouders, rugklachten etc. En heb je een zittend beroep? Maak er dan de gewoonte van om elk uur even lekker je benen te strekken en even wat rek - en strek oefeningen te doen.

Het grootste cadeau dat je je lichaam kunt geven is bewegen! Jouw lichaam is een harde en trouwe werker..en wil heel graag het werk doen..;) met alle LIEFDE. En voelt zich eigenlijk miskend als het teveel stilzit of niet kan bewegen. Dus have fun! Elke dag 20 minuten yoga, een wandeling, even uit je dak gaan op je lievelingsnummer etc. Let your body MOVE.

Sleep

Hoe belangrijk is de nacht voor ons? Zonder nacht zouden we geen zuurstof hebben. Dag & nacht is weer zo’n prachtig wonderbaarlijke systeem hier op Aarde. Jouw lichaam is daar op gebouwd! Jouw lichaam heeft RUST nodig. De nacht. En minimaal 7 uur. Dat is simpelweg een universele wet waar je je aan moet houden. Dus doe het dan gewoon goed.

Wanneer je niet kunt slapen of slecht slapen heeft dit tal van oorzaken. De allerbelangrijkste is:
STRESS! Of teveel op je laptop, telefoon etc. waardoor je bioritme verstoord wordt. GUN jezelf de dagelijkse nachtrust! ECHT! Je wordt een vrolijker, blijer en gezonder mens van.

Je kunt bijvoorbeeld een slaapritueel creëren: lekker kopje slaapthee, dagboek erbij, of even wat lezen. kijk een nieuws voordat je gaat slapen. Of je mails nog even openen..bewaar dat voor de volgende dag.

Gun jezelf die 8 uur!

Zorg voor een frisse slaapkamer met genoeg zuurstof, lekker je raam open, eet niet teveel voordat je naar bed gaat, want dan is je lichaam bezig met het verteren van je voedsel en kom je geestelijk minder tot rust! Want dat is zo belangrijk voor je algehele gevoel van welzijn.

Ik ga in deze journey niet in op de diepgaande aspecten van het thema SLAAP zoals je astrale lichaam etc. maar persoonlijk merk ik dat ik tijdens mijn slaap in een andere dimensie terechtkom. En wat ik hierbij kan vermelden is dit: in de stad wordt dit veelal geblokkeerd en mijn reizen naar een andere dimensie tijdens mijn slaap zijn aanzienlijk intenser als ik in de natuur ben.  ik herinner me mijn dromen exact, ik wordt uitgeruste etc. Persoonlijk denk ik dat dit aan de enorme hoeveelheid straling ligt.

Wat je kunt doen als je niet kunt slapen is in de Savasana pose gaan liggen: handen langs je lichaam met handpalmen naar boven , en je benen opengevouwen naar buiten. Sluit je ogen en richt je alleen nog maar op je ademhaling. Ik val meestal gelijk  in slaap als ik dit doe.

Maak van goed slapen je prioriteit en gebruik geen slaapmiddelen zoals slaaptabletten, alcohol etc.

5 tips als je slecht slaapt:

eet minimaal drie uur niet meer voor dat je gaat slapen. ( drink ook geen alcohol)
geen zware inspanningen zoals opwekkende workouts etc. voordat je gaat slapen.
wees mindful met welke films etc. je kijkt
neem je werk niet mee naar bed
neem 10 minuten de tijd om ademhalingsoefeningen te doen of een meditatie.

En zoals eerder vermeld, slaap met een raam open want ZUURSTOF is echt belangrijk voor je lichaam tijdens de nacht.

Waneer je hier verder mee wilt zou je je eens kunnen verdiepen in Yoga Nidra. Dit wordt ook wel slaap Yoga genoemd.

Voor nu wens ik je een hele fijne dag en geniet van deze Eat, Move & Sleep dag.

Namaste,
Aliye

grateful
bottom of page